IN ENGLISH    PÅ SVENSKA      
Muovipakkauksetkin aletaan kerätä uusiokäyttöön

22.09.2015

Kaatopaikkajätteen määrä pyritään vähentämään koko ajan. Niin luonnolle kuin kansantaloudellekin parasta on, jos jätteet saadaan kierrätetyksi uusiokäyttöön. Muovipakkausten erilliskeräys alkaa tästä syystä vuoden 2016 alussa.

Eri materiaaleista tehtyjen pakkausten keruu uusiokäyttöä varten tapahtuu lakimääräisesti tuottajan vastuulla. Suomessa kaupan ja teollisuuden järjestöt ovat perustaneet Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n hoitamaan käytännössä pakkausten keräyksen. RINKI ja pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaava HSY ovat sopineet, että RINKI ottaa vastuulleen aiemmat HSY:n aluekeräyspisteet, joihin tulee omia astioitaan myös muovipakkauksille.

RINKI tuo alkuvaiheessa HSY-alueelle noin 40 ja koko maahan noin 500 muovipakkausten keräyspistettä. Niitä on näin noin joka kolmannessa yhtiön hoitamassa aluekeräyspisteessä. Aluekeräyspisteet on sijoitettu luontaisten kulkureittien varteen, jotta niiden käyttö olisi vaivatonta.

Erilliskeräykseen eivät kelpaa PVC eivätkä muoviesineet. Kaikki muoviset elintarvikepakkaukset, kassit ja pussit, pullot, kanisterit ja purkit sekä styrox ja kuplamuovi käyvät uusiokäyttöön, kunhan niissä ei ole PVC:tä ja ne ovat puhtaita ja kuivia. Suomeksi tämä tarkoittaa, että esimerkiksi jugurttipurkit tulee huuhtoa. Puhdistuksesta on sekin etu, että muovipakkausjätteen voi laittaa hyvin muovikassiin odottamaan käyntiä aluekeräyspisteellä ilman pelkoa haju- tms. haitoista.

Esimerkiksi muoviset leikkiautot, putken- ja letkunpätkät, narut, laukut, kengät yms. esineet eivät sovellu hyödynnettäväksi uudelleen pakkausmuovin kanssa. Esimerkiksi jugurtti- ja viilipurkkien metalliset kannet menevät metallikeräykseen ja vain muoviset kannet muovikeräykseen.

Muovipakkauksessa on aina kolmiomerkintä, jonka sisällä on numero ja alla kirjaimin muovilajitieto. Jos pakkaus on PVC:tä, kolmiossa on numero 03 ja sen alla teksti PVC. Nämä pakkaukset samoin kuin kaikki sellainen, mikä vähänkin mietityttää, pistetään sekajäteastiaan, josta ne menevät energiantuotantoon jätevoimalaan.

Myös lasi-, metalli- yms. jätteen kanssa on hyvä olla varovainen. Jos et ole varma, kuuluuko jäte erilliskeräysastiaan, laita se sekajätteen joukkoon poltettavaksi. Sama pätee, jos muovipakkausten peseminen tuntuu liian työläältä. Kierrätyskelpoista jätettä voi mennä paljonkin hukkaan, jos joukossa on vääränlaista tai likaista tavaraa.

Keräyspisteisiin tulee hyvät ohjeet, mikä kelpaa muovikeräykseen. Ne löytyvät jo nyt netistä osoitteessa www.rinkiin.fi yhdessä muiden lajitteluohjeiden kanssa. Pelkästään muovia koskevat ohjeet ovat täällä.

Kierrätysohjeet on tehty asukkaiden avuksi, että saadaan joka jäteastiasta talteen uusiokäyttöön kelpaavaa raaka-ainetta. Kun kierrätys toimii, vähennetään samalla neitseellisten luonnonvarojen eli esimerkiksi öljyn ja malmien tarvetta.

Kuvateksti: Erikseen kerättäviä muovipakkauksia ovat mm. useimmat elintarvikepakkaukset. Pakkaukset pitää huuhtoa puhtaaksi ensin, mistä on sekin hyöty, ettei kierrätettävä pakkaus haise. Myös muovikassin voi heittää muovinkeräysastiaan.
Takaisin uutisiin