IN ENGLISH    PÅ SVENSKA      
Lämmitys

Taloissa joissa on vesikeskuslämmitys, ammattimiehet ovat asettaneet termostaattiset patteriventtiilit asentoon, jossa termostaatti pitää huoneen lämpötilan automaattisesti tasaisena. Patterien pintalämpötila vaihtelee termostaattisäädöstä johtuen haalean ja lämpimän välillä. Patterin ei ole siis tarkoitus olla koko ajan kuumana talvellakaan.

Huoneen lämpötilaa voi muuttaa patterin termostaatilla. Jos lämpö huoneistossa laskee alle +19 °C tai nousee yli +23 °C eikä tilanteen korjaus onnistu huonekohtaisella säädöllä, on asiasta ilmoitettava huoltomiehelle. Asukas ei saa muuttaa patterisäätöventtiilien asetusarvoja.

Sopiva huonelämpötila on tutkimusten mukaan korkeintaan noin +20 - 21 °C. Parhaat yöunet saa vähän viileämmässä, noin +19 °C lämpötilassa.

Lämpötilan alentaminen yhdellä asteella säästää lämmitysenergiaa 5-7 prosenttia. Termostaattiventtiiliä ei saa peittää verhoilla tai suurilla huonekaluilla, koska tällöin termostaatti katkaisee huoneen lämmityksen ja huone viilenee. Päinvastoin käy, jos termostaatti sijaitsee lähellä tuuletusikkunaa. Kun tuuletusikkuna pidetään auki, termostaatti jäähtyy ja patteri kuumenee liikaa, jolloin energiaa tuhlaantuu. Tämä lisää asumiskustannuksia ja näkyy vuokran nousuna.