IN ENGLISH    PÅ SVENSKA      
Palovaroitin ja tulen käyttö asunnoissa

Laki velvoittaa asukasta asentamaan kotiinsa palovaroittimen ja pitämään sen toimintakunnossa. Palovaroittimia tulee olla yksi jokaista alkavaa asunnon 60 m2 kohti. Asukas on siis vastuussa siitä, että asunnossa on riittävästi palovaroittimia ja että palovaroittimien paristot ovat toimintakuntoisia. Tutustu palovaroittimien asennukseen ja ylläpitoon sekä paloturvallisuuteen liittyvään videoon klikkaamalla linkkiä. Look a video about fire safety. Videot on teettänyt Helsingin kaupungin asunnot Oy Heka.

Tulipalon syttyessä on jokainen hetki kallis. Savu täyttää huoneen yleensä 2-3 minuutissa. Palovaroitin reagoi savuun ja herättää nukkuvan ihmisen. Ilman toimivaa paristoa palovaroittimesta ei ole mitään iloa.

Tulen lisäksi häkä on riski asukkaille. Häkä on hajuton, mauton, näkymätön ja myrkyllinen kaasu, jota syntyy epätäydellisen palamisen seurauksena. Suurina pitoisuuksina häkä surmaa hyvin lyhyessä ajassa. Häkämyrkytyksen oireina ovat päänsärky, pahoinvointi ja huimaus. Häkävaroitin reagoi jo pieniin pitoisuuksiin, jolloin on vielä aikaa pelastautua. Häkävaroitin asennetaan seinälle 1,5 - 1,8 metrin korkeudelle. Häkävaroitin reagoi pelkästään häkään, joten se ei korvaa palovaroitinta. Markkinoilla on myös yhdistettyjä palo- ja häkävaroittimia, jollaiset antavat toimintakunnossa hyvän hälytyssuojan kaikenlaisissa tulipaloissa.

Kodin paloturvallisuus on toki paljon muutakin kuin toimiva palovaroitin tai palo-häkävaroitin. Varovaisuus ja huolellisuus tulen käsittelyssä ovat tärkeimpiä tulipalojen estäjiä. Siksi on huolehdittava, että kynttilät ovat aina palamattoman alustan päällä ja etteivät kynttilät jää palamaan yksin. Normaalikynttilät voivat valua ja sytyttää esimerkiksi alla olevan pöytäliinan ja tuikkukynttilöissä on aina allaspalon riski. Allaspalossa lämpö nousee rajusti ja liekit kasvavat, jolloin normaalit turvaetäisyydet eivät usein riitä. Kynttilät on myös syytä sammuttaa siksi, että kotieläimet eli esimerkiksi kissat ja koirat eivät pääse kaatamaan kynttilöitä.

Asuntojen parvekkeilla ei sallita avotulen käyttöä ollenkaan. Etenkin ulkoroihut vaativat allaspalo- ja tuuliriskin takia reilusti tyhjää tilaa ympärilleen ja ovat siksi erittäin vaarallisia lähellä rakennuksia ja palavia materiaaleja.